Deprem davalarında bir ilk: 3 kamu görevlisine soruşturma izni
Kahramanmaraş 6 Şubat depremlerinde 69 kişinin hayatını kaybetmesine, 16 kişinin de yaralanmasına neden olan Güneşli Kocabaş Evleri 7. Bloğun yıkılmasıyla ilgili soruşturmalarda bir ilk yaşandı. Dulkadiroğlu Kaymakamlığı, yıkılan binanın yapımında ve denetiminde görevli 3 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verdi. Haklarında soruşturma izni verilen kamu görevlilerinin, taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma ve görevi kötüye kullanma suçlarından cezalandırılması isteniyor.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından yürütülen soruşturmalarda önemli bir gelişme yaşandı. Dulkadiroğlu ilçesindeki Güneşli Kocabaş Evleri'nin 7. bloğunun yıkılmasıyla ilgili soruşturmada, binanın yapımında ve denetiminde kusuru olduğu değerlendirilen 3 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verildi.
2019’da yaşamın başladığı apartmanın yıkılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada binayı yapan şirketin ortaklarından Ökkeş Say, şantiye şefi Abdullah Üren ile yapı denetim firmasında denetçilik yapan Tebernüş Özyurt tutuklandı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen bilirkişi raporunun ardından soruşturmasını tamamlayan savcı, Ökkeş Say, Abdullah Üren, Tebernüş Özyurt, Abdulkadir Tatar, Ahmet Say, Ali Taş, Kerim Sönmez, Mücahit Kır ve Ökkeş Kır hakkında bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçundan 22,5’ar yıl hapis istemiyle iddianame düzenleyerek 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.
SAVCI, SORUŞTURMA İZNİ İSTEDİ
Savcı, bilirkişi raporunda tali kusurlu gösterilen dönemin Dulkadiroğlu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Arzu Özaydın, elektrik elektronik mühendisi Öner Gürbüzel ile mimar Serap Binici’nin dosyasını ayırıp, haklarında taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma ve görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma başlatmak için Dulkadiroğlu Kaymakamlığı’ndan izin istedi.
Bunun üzerine kaymakamlıkta oluşturulan heyet, talebi değerlendirerek rapor hazırladı.
Talebi inceleyen kaymakamlık; statik proje ve hesap raporlarında beton sınıfının C30/37 olarak hesaplandığı ancak beton basınç deney raporlarında ve yapı denetim tarafından hazırlanan beton döküm tutanaklarında beton sınıfının C25/30 olduğu, uygun malzeme kullanılmadığı, 16’ncı tabliyeye ait beton basınç deney raporunun bulunmadığını belirledi.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
Dulkadiroğlu Kaymakamlığı; şüphelilerin statik hesabı etkileyecek ve projeye aykırı şekilde beton sınıfı kullanılmasına rağmen beton basınç deney sonuçlarını gerekçeleri ile yapı denetim kuruluşuna bildirmeyip, firmanın denetim hizmet bedeline ait hak edişlerini onaylayarak, yapı denetim yönetmeliğine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 3 görevli hakkında soruşturma izni verip, kararı savcılığa gönderdi.
İzin sonrası hala belediye görevli olan Arzu Özaydın, Öner Gürbüzel ile Serap Binici hakkında taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma ve görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma başlatıldı.
“ADALET YERİNİ BULACAK”
Binada eşi ve kızını kaybeden Filiz Besni, kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmasının önemli olduğunu belirterek, “Kamu görevlilerine soruşturma açılması, çok güzel oldu. Bu karar, bizleri çok memnun etti. İnşallah herkes cezasını çekecek, adalet yerini bulacak.” diye konuştu.
Deprem gecesi evli kızının yanında olduğunu, siteye geldiğinde enkaz ile karşılaştığını söyleyen Besni, “Elazığ depreminde binamız çok kötü sallandı; her yeri çatladı, çatlamayan hiçbir köşesi kalmadı. Bunu site yönetime bildirdik. Site yönetimi de belediyeye bildirdi. Belediye görevlileri geldi ve her tarafa baktı. Bütün bloklara baktı sadece bizim blokta çatlama olduğunu, binamızın da yerine oturduğunu söyledi. Ama gördük ki bu depremde ilk giden bizim binamız oldu. Binamız, Elazığ depreminde hasar almasına rağmen bize gönül rahatlığı ile 'Oturabilirsiniz' dediler. Şimdi bu depremde binamızın yıkılıp, 69 kişinin yaşamına sebep olanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz.” dedi.