GÜNDEM

Dar gelirliler için 250 gramlık karpuz

Abone Ol

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, özel bir eğitim kurumunda Fen Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan Abdullah Tabur; alım gücü düşen vatandaşların yiyebilmesi için özel bir yöntem uyguladı ve saksıda 250 gramlık karpuz yetiştirdi. Tabur, şunları söyledi:

“Ülkemizde, ekonomik sıkıntılardan dolayı 10 kiloluk karpuz, kilosu 3,5 lira 35 lira tutmakta. Halkımızın alım gücü çok düştü. Halkımız karpuz alamamakta. 4 kişilik bir aile 35 lira verip bir karpuz almakta güçlük çekiyor. Buna istinaden ben de karpuzun büyümesini sınırlandırarak 250-350 gram büyüklüğünde bir karpuz geliştirdim. Normal bir karpuz 35 lira tutarken, bu benim geliştirdiğim karpuz 1 lira tutmakta.

Bizim bölgemizde dilim dilim karpuzda satılmadığı için, insanların alması daha kolay. Dört kişilik bir aile 4 lira verdiğinde kendilerine yetecek kadar karpuzu almış olabilir. Bu karpuzun en önemli özelliğinden biri de gördüğünüz gibi saksıda da yetişebiliyor. İnsanlar dört tane saksıya ekse kendi ihtiyaçları olan karpuzu da bir nevi karşılamış olur. Hem paraları ceplerinde kalır hem de karpuz ihtiyaçlarını karşılamış olur.

Ben de zamanında çok garibanlıkla büyüdüm ve garibanların nasıl olduğunu, işçi sınıfının nasıl olduğunu bilirim. Benim babam da bir işçidir. Bu karpuzu sırf gariban insanlar yesin diye garibanlara özel yaptım. Normal karpuzlar 250-300 gramken ya da 400 gramken olgunlaşması mümkün değil. O karpuzların olgunlaşması için 7-8 kilogram büyüklüğüne ulaşmalı ki olgunluğa ulaşır, yoksa olgunlaşmaz. Bu bizim karpuzun cinsinden dolayı bu büyüklükte olgunlaşmakta diğer karpuzlar belli bir büyüklüğe ulaşmadan mümkün değil olgunlaşamaz."