Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı adlı kolektif çalışma okuyucuyla buluştu. Kitap farklı eğitimlerden ve disiplinlerden gelen, Ayvalık’ta yaşayan ve yaşamış birbirinden değerli altmış dört düşün insanının zeytine, şiir, öykü, anı, deneme, makale ve fotoğraflarla sağladığı katkı, bilimsel, edebi, sanatsal ve güncel bir bakış yelpazesi oluşturuyor.
Şair Turgut Baygın’ın tasarımını gerçekleştirdiği, editörlüğünü şair ve yazar Halil Genç’in yaptığı, proje koordinatörlüğünü iş insanı Serkan Aziz Ceyhan’ın üstlendiği; 29 Ekim 1923-29 Ekim 2023 yıllarını kapsayan zeytin hasadıyla ilgili 64 şiir, öykü ve anı türünde kaleme alınan çalışma 2 bin adet basıldı.
Kitaba yazılarıyla katkı koyanlar; Ayvalık’taki yaşamlarını, tarihsel ve kültürel birikimlerini okuyucuyla paylaştı.
Başucu kitabı olacak
Kitabın proje koordinatörü Serkan Aziz Ceyhan, Cumhuriyetin “Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı” kitabını, okuyucunun elinden bırakamayacağı, her satırının incelemek isteyeceğini belirterek, “Birçok yazısını dönüp yeniden okuyacağınız, paylaşacağınız ve kaynak göstereceğiniz, şaşırtıcı olduğu kadar merak uyandırıcı; herkese hitap eden bir başucu kitabı” dedi.
Ceyhan şunları söyledi:
Ayvalık zeytinyağının bu denli önemli yapan nedir? Ayvalık zeytinyağı neden değerlidir? Bu soruları yanıtlayabilmek için, Ayvalık’ta zeytin ve zeytinyağının tarihine bakmak, zeytin tarımının geçmişini araştırmak, ürün veriminin ulaştığı düzeyi incelemek gereklidir.
Ayvalık Ticaret Odası Galerisi’nde sergilenen Türkiye Salon ve İlanat isimli gazetede, mübadelenin ilk yıllarında Ayvalık’ta dokuz yüz bin zeytin ağacının ve yirmi dört fabrikanın bulunduğu belirtilmektedir. Bunların birçoğunda zeytinyağı ve sabun üretilmekteydi. Ayvalık’ta bugün iki milyonun üzerinde zeytin ağacı vardır. Su kıtlığına karşı dayanıklılıklarıyla bilinen ve “ölmez ağaç” olarak nitelendirilen bu ağaçlardan onlarcası altı yüz yaşın üzerindedir. Yerleri belirlenenler “anıt ağaç” olarak kayıt altındadır.”
Zeytinyağı fabrikaları korunuyor
Ayvalık zeytinyağının üretildiği fabrikaların birçok binasının halen korunduğunu ve Ayvalık, fabrika bacalarının oluşturduğu‘Endüstriyel Peyzajı’ nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer aldığını hatırlatan Serkan Aziz Ceyhan, yaklaşık yüz elli yıl önce yapılmış olan Madra Zeytinyağı Fabrikası’nın hâlâ ayakta olduğunu hatırlattı. Sezai Ömer Bey’in (Madra) 1917’de Midilli adasından İstanbul’a gelerek yağ ve sabun ticaretine başladığını, 1920’lerin başında Ayvalık’a yerleştiğini ve fabrikaya yeni bir yapısallık kazandırdığını dile getiren Ceyhan şöyle devam etti:
Üretime devam eden fabrikalar..
1888’de yapılan ve Ziya Şükrü Şensal tarafından 1940 yılında zeytinyağı fabrikası olarak düzenlenen Altınova’daki Aktepe Zeytinyağı Fabrikası da üretimini sürdürmektedir.
Ayvalık zeytinyağı üretiminin köşe taşlarından biri de Keremköy’deki Gümüşlü Zeytinyağı Fabrikası’dır. Pirina üretimi de yapılan fabrikada binanın birçok birimi sabunhane olarak kullanılmıştır. Bu arada Ayvalık’ın sadece Türkiye'de değil uluslararası düzeyde de bilinen saygın bir kurumu var: Prof. Dr. Filiz Ali’nin kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi. AIMA’nın direktörlüğünü yapan Filiz Ali, halen, Avrupa Müzik Konseyi Türkiye temsilciliğini de sürdürmektedir. AIMA,15. Zeytin Hasat Festivali’nde, Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müzesi’nde konser düzenlemişti. Kitapta yer alan yazılardan biri de kendilerini, “İnsan ve zeytin ağacının asırlık dostluğuna dayanan saygı, sevgi ve birlikteliğin hikâyesi,” olarak tanımlayan, binlerce çocuğumuza müziğin büyülü dünyasıyla tanıştıran Zeytin Çekirdekleri’ne ait. Yağın değer bilinirliği ve markalaşmasına katkı sağlamak bakımından geliştirilen bir uygulama olan Coğrafi İşaret, kitapta ilgi çekecek konulardan biri.
Tokenların atası sayılabilecek olan Ayvalık Zeytin jetonları, kitaptaki şaşırtıcı yazılardan biri.
Zeytin tarımının gelecekte nasıl olacağı, zeytin hasadı ve kentleşme uyumu, gelişen teknolojinin üretimi nasıl değiştirebileceği ilgiyle okunacak yazılardan. Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı, Ayvalık ve Ayvalık zeytinyağı kültürü üzerine yazılmış yazılardan oluşan nitelikli bir seçki. Farklı eğitimlerden ve disiplinlerden gelen, Ayvalık’ta yaşayan ve yaşamış birbirinden değerli altmış dört düşün insanının zeytine, şiir, öykü, anı, deneme, makale ve fotoğraflarla sağladığı katkı, bilimsel, edebi, sanatsal ve güncel bir bakış yelpazesi oluşturuyor”
Katkıda bulunanlar:
Prof. Dr. Abdullah Soykan, Ahmet Topçu, Arzu Acurol, Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz, Aylin Baydar, Aylin Onart, Aysun Kara, Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, Azize Tan, Bahar Alan, Batuhan Sarıcan, Prof.Dr. Bedri Karayağmurlar, Dr. Berrin Akın Akbüber, Bilge Yılmaz, Burcu Yaroğlu, Bülent Güldal, Bülent Şentay, Ceren Atasoy, Cevat Çapan, Derya Sönmez, Erkal Coşkun, Esme Aras, Feyza Hepçilingirler, Gönül Aksoy, Gül Gürsoy, Gültekin Emre, Günsu Başer, Hakan Dinç, Halil Genç, Halil Sucu, Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Hayri Kaan Köksal, Hümeyra Gücük, Kadri Kaya, Kemal Urgenç, Leylâ Çapan, Mehmet Cavlı, Melek Şahin Kayaş, Mevlüt Âsar, Prof. Dr. Y. Mimar Murat Eriç, M. Müjdat Soylu, Nihan Taştekin, Nilgün Kaya, Onur Çalı, Ozan Sağdıç, Ömer Madra, Özge Gürcan, Pelin Özer, Pınar Tekin, Reyhan Yaman, Salih Madra, Prof. Dr. Sedat Aybar, Selda Genç, Serdar Asaf Ceyhan, Serkan Aziz Ceyhan, Suat Kaçak, Şebnem Ocak Kahraman, Şerif Kaynar, Taylan Köken, Turgay Fişekçi, Turgut Baygın, Uğur Dündar, Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, Zeynep Kazancıgil.