Corona virüs vakalarının pik yaptığı, pandemi koşullarının en ağır şekilde uygulandığı ve hastalığın henüz bir tedavisinin dahi bulunmadığı 2020 yılında Diyarbakır'da Türk Işın Tedavisi Yöntemi (TurkishBeam) adıyla yeni bir yöntemin denendiği haberleri ajanslara düştü.
"Türkiye ve dünyaya müjde" denilerek paylaşıldı
Dönemim Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal ve Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik kameralar karşısına geçip Türk Işın Tedavisi Yöntemi'nin Covid-19 tanısıyla hastanede yatan 46 yaşında erkek hastaya uygulandığını duyurdu.
Dönemim Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, "Türk Işını" için "Hepinizin malumu corona tedavisinde birçok farklı ve başarılı özellikle Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve Türk hekimleri tarafından uygulanan bir çok farklı yöntem vardı ancak bugün burada hocamızın gerçekleştirmiş olduğu yöntem dünyada bir ilk olma özelliğini taşımakta" ifadelerini kullanmıştı.
Tekin sözlerinin devamında ise "Covid pozitif olarak görünen bir hastamızın negatife döndüğünü müjdesini buradan hem Diyarbakır'a hem Türkiye'mize hem de tüm dünyaya duyurmak Diyarbakır adına hakikaten gurur verici bir tablo." demişti.
"HASTALAR KOBAY OLARAK KULLANILDI" İDDİASI
Yüksek teknolojik alt yapı, yıllar süren araştırma ürünü ve dünyada bir ilk olarak haberlere konu edilen yöntem geçtiğimiz günlerde ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci tarafından çarpıcı bir iddia ile gündeme getirildi.
Sosyal medya platformu X hesabından Türk Işın Tedavisi Yöntemi (TurkishBeam) ile ilgili bir dizi paylaşım yapan Prof. Dr. Cenap Ekinci, yöntem için o dönemde Diyarbakır'da birçok hastanın kobay olarak kullanıldığı ve bunların önemli bir bölümünün de hayatını kaybettiğini öne sürdü.
Ekinci'nin iddiaları bununla da sınırlı değildi. Uygulanan yöntemle geliştirildiği iddia edilen cihazın Sağlık Bakanlığı'na satılmak istendiği ancak bilimsel olmadığı ve yeteri kadar test edilmediği gerekçesiyle teklifin kabul edilmediği Ekinci'nin gündeme getirdiği bir başka iddia.
Dönemin bakanlarından birinin bir yakınının da söz konusu cihazın üretimi ve pazarlanması sürecinde yer aldığını iddia eden Ekinci, Diyarbakır'ın ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin cihazın testleri için üs olduğunu kaydetti.
Uygulamayı yapan ekibin 3 gün boyunca her gün özel uçakla Diyarbakır'a geldiğini ifade eden Ekinci, yaptığı paylaşımda "Özel Uçak Kime Ait?, Diyarbakır neden seçildi? Halk neden Kobay yapıldı? Bakan Yakını bu işin neresinde?" sorularını sordu.
Diyarbakır Tabip Odası’ndan 8 soru
Ekinci’nin paylaştığı iddialara ilişkin Diyarbakır Tabip Odası da yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Üyemiz Dr. Cenap Ekinci bugün toplum sağlığını, hekimlik mesleğini, hasta haklarını, bilimsel araştırmaları tıbbi etik ve deontolojiyi ilgilendiren önemli iddialarda bulunmuştur. Uygulandığı tarihlerde sağlık meslek örgütleriyle birlikte itirazlarda bulunduğumuz bu uygulamaya ilişkin olarak Diyarbakır Tabip Odası olarak iddiaları ciddiye alıyor ve yetkililerden şu soruların cevabını istiyoruz;
1-Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır?
2- Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulunun haberi var mıdır?
3-Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?
4- Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?
5- SGK lle anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?
6- Bu deney için neden Diyarbakır EAH seçilmiştir?
7- Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?
8-Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?
Çoğaltılabilecek bu sorulara bir an önce ilgili makamlarca cevap verilmeli, kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu iddialar aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğinde olduğundan derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Konu hakkında derinlikli araştırmalarımız devam edecektir. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”
DEM Parti’den suç duyurusu
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Ekinci’nin gündeme getirdiği iddialarda adı geçen Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal, Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, Mehmet Soylu ve tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu.
DEM Parti Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz, Diyarbakır'da Haziran 2020’de bir tıbbi cihaz üreticisi firmanın Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak "Türk Işını” adlı cihazı denediğine dair iddialara ilişkin Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal, Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, Mehmet Soylu ve tespit edilecek diğer tüm şüpheliler hakkında ‘insan üzerinde deney’, ‘nefret ve ayrımcılık suçu’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçeleriyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu."