EKONOMİ

Çiftçiyi mağdur eden yeni yönetmelik: Tarım felaketi kapıda

Abone Ol

Karar'da yer alan habere göre; Hükümetin "tarımsal üretimi programlama" adı altında çıkardığı yeni yönetmelik, çiftçileri yoksullaştırıyor. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik, icraya düşürülen çiftçilerin işlenmeyen tarlaları, tarımsal üretim yapmak üzere başkalarına kiralanmasına imkan tanıyor. Bu durum, özellikle ekonomik sıkıntılar yaşayan küçük çiftçilerin topraklarını büyük tarım şirketlerinin eline geçirmesi anlamına geliyor. Bu adım, özellikle ekonomik sıkıntılarla boğuşan küçük çiftçilerin topraklarını büyük tarım şirketlerinin eline geçirmek olarak değerlendiriliyor.

BirGün'ün aktardığına göre, yönetmelik, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini hükümetin, kiralayanın tarımsal faaliyetlerde kullanma şartıyla sezonluk kiraya vermesini öngörüyor. Bu durum, tarlasını ekemeyen çiftçiler için büyük bir tehlike yaratıyor. Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle zaten zarar eden çiftçiler, tarlalarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

"KÜÇÜK ÇİFTÇİ VE KÖYLÜ YOK OLACAK"

Çiftçi-Sen Başkanı Ali Bülent Erdem, "Küçük çiftçi ve köylü yok olacak" diyerek endişelerini dile getirdi. Tarım politikalarının çiftçiyi desteklemek yerine, onların topraklarını işgal etmek ve şirketlere peşkeş çekmek üzerine kurulu olduğunu belirtti. Özellikle tarımsal üretimin zorunlu hale getirilmesi, çiftçilerin elindeki son kaynakları da tehdit ediyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, yönetmeliğin tarım sektöründe daha fazla soruna yol açacağını vurguladı. Suiçmez, "Çiftçinin kâr etmediği için alandan çekilmesinin çözümü arazileri kiralamakta değil. Girdi maliyetleri düşürülmezse, çiftçiye yeterli destek zamanında verilmezse üretici elbette kâr etmeyecek ve alandan çekilmek zorunda kalacaktır," dedi.

Kaynak: BirGün, KARAR