28 Şubat döneminde Türkiye'de, başta kadın ve erkek olmak üzere kapalı ve açık giyinen memur veya özel sektör çalışanı olsun olmasın her kesimden insanın farklı anlayışlara sahip insanlarının tepkisini çeken kılık-kıyafet zorbalığının son bulması adına CHP, meclise kanun teklifini sundu.

NE OLMUŞTU?

2007 yılında Cumhurbaşkanı abdullah Gül'ün eşinin başörtülü olması ve askerlerin e-muhtıra ya da 27 Nisan bildirisinin ardından AK Parti, başörtüsü yasağının kaldırılması için bir genelge yayınlamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu tarhiten bu yana bir başörtüsü yasağı olmamasına rağmen özellikle 1960'lı yıllardan itibaren tartışılmaya başlaması ve 1980 darbesinin ardından 1990'lı yılların ikinci yarısında dolaylı müdahale edilmesi bir kaos oluşturmuştu. 1980 darbesi ile kamuda kılık kıyafet yönetmeliği çıkarılmış bu da 31 yıl boyunca sorun olarak gündemdeki yerini almıştı.

1 Ekim 2013'te açıklanan demokratikleşme paketinde yer alan kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde yapıln değişiklikle kısıtlayıcı hükümler kaldırıldı. Askerler, emniyet mensupları ve avukatlar gibi bazı alanlar ise mahkeme kararları ile aşılabildi. 31 Ekim 2013'te ise AK Partili 4 milletvekili meclise başörtülü gelerek katıldı ve herhang bir gerginlik yaşanmadan oturum tamamlandı.

HELALLEŞMEDE ADIM SIRA BAŞÖRTÜSÜNDE

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise helalleşme yoluna gittiğini ifade ettiği sürete, geçmişte yaptıkları yanlışlardan ders aldıklarını ortaya koyarak, kılık-kıyafet kanun teklifini meclisin açılması ile beraber TBMM'ye sunacakları ifade etti.

Grup toplantısının ardından meclise sunulan kanun teklifinde ise, kadınların herhangi bir zorlamaya tabi tutulmayacağı ifade edildi. 3 Ekim 2022 tarihi itibarıyla CHP'nin TBMM'ye sunduğu kanun teklifi kayıtlara geçti.

CHP'nin aldığı bu karar ve sunduğu teklifle birlikte iktidar partisi tarafından AK Parti'nin de bu yönde bir çalışması olduğu iddiaları kamuoyuna yansıdı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında açıklamalarda bulunacağı ifade edildi.