Çam fıstığı, çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilen besleyici bir atıştırmalıktır. Salatalara eklenebilir, humusun üzerine serpilebilir ve pesto ve diğer sosların bir parçası olarak karıştırılabilir. Ağırlıklı olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetiştirilen çam fıstığı, çam ağaçlarında yetişir ve hasat edilir. İsteğe göre kavurarak tüketmek de mümkündür.

Çam fıstığının faydaları nelerdir?

Kandaki yüksek "kötü" kolesterol seviyeleri veya düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL), kalp hastalığı riskini artırabilir. Çam fıstığı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalıkları riskini düşürür.

Çam fıstığı, pinolenik asit gibi çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

Hayvan çalışmaları, çam fıstığı ekstresi tüketiminin açlık kan şekeri düzeylerinin azalmasına katkıda bulunabileceğini göstermiştir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, 8 hafta boyunca 56 gram çam fıstığı tüketen kişilerin açlık kan şekeri seviyelerinde iyileşmeler olduğu gözlemlendi.

Çam fıstığı, günlük manganez ihtiyacının %109'unu karşılar.tasarımsuu.JPG (39)-15

Çam fıstığı, antioksidan aktiviteleri ve sağlığı geliştiren diğer faydaları olan polifenoller veya fenolik bileşikler sağlar.

Çam fıstığı protein, lif ve sağlıklı yağların bir kombinasyonunu içerir ve bunların hepsi daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Kuruyemişler yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen kilo almanıza katkıda bulunmaz ve kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur.

Omega-3'ler diyetiniz boyunca tüketmeniz gereken esansiyel yağ asitleridir. Çam fıstığı, bir omega 3 kaynağıdır. Bu sayede beyin sağlığına olumlu etkileri olabilir.

Çam fıstığının zararları nelerdir?

Sağlığa birçok faydasının yanı sıra çam fıstığı, bazı insanlar için potansiyel sağlık riski de taşır. Bu yaygın olmasa da, bazı kişilerin çam fıstığına karşı anafilaktik tepkisi veya IgE aracılı alerjisi olabilir. Bu kişilerin çam fıstığı tüketiminden kaçınması gerekir.

Bazı kişilerde çam fıstığı yedikten sonra ağızda metalik veya acı bir tat oluşabilir. Çam fıstığı tükettikten sonra olağandışı belirtilerle karşılaşırsanız daima tıbbi yardım alın.

Çam fıstığı nasıl kullanılır?

Çam fıstığını pilav ve dolma yapımında kullanabilir, salata ve makarnalara ekleyebilir, pesto sos gibi soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca tatlıları süslemek amacıyla da kullanabilirsiniz.