Nilüfer ilçesine bağlı 29 Ekim, Özlüce, Ertuğrul, Yüzüncü Yıl ve Yolçatı mahallelerinden döneme, Nilüfer Çayı ile birleşen, Karacabey Boğazı'ndan da Marmara Denizi'ne dökülen Ayvalı Dere, kırmızı akmaya başladı. Çevrede tekstil fabrikalarında bulunan deredeki yoğun kimyasal atıklar sadece suyun rengini değiştirerek kalıcı, derenin beslediği Bursa Ovası'ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor. Sudaki sıcaklık, oksijen seviyesindeki en az artış için bölgesel balık ölümlerinin arttığını söyleyen mahalleli, sudan yetiştirilen tarım arazilerinde yetiştirilen meyve ve sebzelerde bulunan kimyasallardan dolayı tedirginlik yaşıyor.

'TOPRAĞIN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZUYOR'

'İşletmeler doğru incelemeleri sorarak çözümleri çözümlerin güvenlik çözümlerinden emin olabilir' 'İşletmeler doğru incelemeleri sorarak çözümleri çözümlerin güvenlik çözümlerinden emin olabilir'

Sudaki tarım arazilerini olumsuz olumsuzluklara ve ekolojik bozulmaya dikkat etmeye dikkat etmek Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Efsun Dindar, "Ayvalı Dere'nin kirletildiğinin yüzde 80'ini endüstriyel atıklar oluşturur. Kaçak azaltımlar ve arıtılmadan dereye dökülen atık sular, maalesef bu durumda suyun ekolojik olarak oldukça olumsuz etkiler. Toprak da verimsizleşmeye başlıyor" dedi.

'KİRLİ SUYLA SULANMIŞ TOPRAKTAKİ ÜRÜNLERİ YİYORUZ'

Kimyasal atıklarla kirlenmiş sulanan tarım arazilerinde yetişen, insan sağlığına vereceği zararları da hatırlatan Doç. Efsun Dindar, "Sudaki oksijen, oksijen seviyesinde en az voltaj indirdiği için derede güç sürdüren canlıların ölümlerinin küresel olarak küreselna yansıyor. Bu kimyasallar, yediğimiz meyve sebzelerin yetiştirildiği tarımsal arazilerdeki topraklarda birikiyor. Temiz bir dere suyuyla değil, kirli bir sulanmış sulanmıştaki , sebze ve meyveleri yemek durumunda kalmıyoruz. İnsandaki olumsuz olaylardan biri de bundan" diye konuştu.