Erdoğan yaptığı açıklamada İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma teklifi için Türkiye'nin uzun süredir devam eden ve 2018'den bu yana fiilen durmuş olan Avrupa Birliği'ne katılma şartını belirtmişti.

"Türkiye 50 yılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği'nin kapısında bekliyor ve NATO üyesi ülkelerin neredeyse tamamı şu anda Avrupa Birliği üyesi. Türkiye'yi 50 yılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği kapısında bekleten bu ülkelere bu çağrıda bulunuyorum".

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Vilnius'ta gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan'ın açıklaması için "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği isteğini destekliyorum" dedi.

Ancak Avrupa Komisyonu, AB'ye katılım ve NATO üyeliğinin aynı torbaya konulamayacağını belirterek iki sürecin, "ayrı" ve " birbirine paralel" olduğunu vurguladı.

"İki süreci birbirine bağlayamazsınız."

Avrupa Komisyonu'nun 2022 genişleme raporu, 2016 darbe girişimi ve 2017 başkanlık referandumundan bu yana AB-Türkiye ilişkilerini geren "demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve yargının bağımsızlığı konularında sürekli kötüleşme yaşandığı açısından endişelerini" dile getirerek Türkiye'nin AB beklentilerine yönelik olumsuz bir tablo çizdi.

Kaynak: euronews