Kredi kartı borçları ve bankaların faiz gelirleri hızla artıyor. Bireysel kredi borçları bir yılda yüzde 24,4 artarken, kredi kartı borçları yüzde 80,3 oranında yükseldi. Özellikle taksitsiz kredi kartı borçları, market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamalarıyla birlikte hızla artış gösterdi. Bankalar, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz geliri ise geçen yılın aynı dönemini neredeyse ikiye katlayarak 717,6 milyar TL'ye ulaştı.

TAKİPTEKİ ALACAKLAR

Siyasi parti mali denetimleri Resmi Gazete'de Siyasi parti mali denetimleri Resmi Gazete'de

Karar'da yer alan habere göre; takipteki alacaklar da artıyor. Kredilerin takibe dönüşüm oranı da yükselerek, bankaların alacaklarını tahsil etmekte zorlandığına işaret ediyor. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan oran temmuz ayında 1,68'e çıktı. Takipteki alacaklardan alınan faiz ise 9 milyar 142 milyon liradan yüzde 147,5 oranında artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.

BDDK verilerine göre geçen yılın temmuz ayında 1 trilyon 415 milyar 407 milyon TL düzeyinde olan bireysel kredi borçlarının tutarı ise bir yılda yüzde 24,4 oranında artarak 1 trilyon 760 milyon 278 milyon TL oldu.

Bu durum hem vatandaşlar hem de bankalar için ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

KREDİ KARTI BORÇLARI YÜZDE 124,5 ORANINDA ARTTI

Kredi kartı borçlarında artış ise bireysel kredi borçlarındaki artışın da üzerine çıktı. Kredi kartından kaynaklanan borçların tutarı 856 milyar 990 milyon TL seviyesinden yüzde 80,3 artarak 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL oldu. Bu tutarın 1 trilyon 16 milyar lirasını taksitsiz kredi kartı borçları oluşturdu. Daha çok market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamaları için kullanılan taksitsiz kredi kartı borçları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,5 oranında arttı.

Yüksek enflasyon, faiz oranlarının da artmasına neden oluyor. Bankaların kredi verme konusunda daha istekli olmasının ve vatandaşların alım gücündeki düşüşün borçlanmayı kolaylaştırdığını ifade eden uzmanlar bu durumun sonuçlarının ise oldukça ciddi olduğu belirtti.

Bu durumun hem bireyler hem de ülke ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, vatandaşların borç batağına saplanmasının, ekonomik büyümenin yavaşlamasına, sosyal huzursuzlukların ise artmasına sebep olabileceğini ifade etti.

Uzmanlar çözüm için ise, faiz oranlarının düşürülmesi, vatandaşların gelirlerinin artırılması, kredi kullanımının daha bilinçli yapılması ve bankaların kredi verme politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: KARAR