AK Parti, başörtüsü konusunda hazırladığı Anayasa değişikliği teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmaya hazırlanıyor.
Teklif, 31 Ekim 2022 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ele alındı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile de bir araya gelecek. Ardından da teklif konusunda muhalefet partileriyle de istişareler yapılacak.
Erdoğan bugün açıklayacak
Teklif, anayasanın 2 maddesinde değişiklik öngörüyor. Buna göre 'din ve vicdan hürriyetini' düzenleyen 24. maddeye iki fıkra eklenecek.
Erdoğan, o düzenleme ile hem başı açık hem başı örtülü kadınları kapsayan bir teminat ortaya koyacaklarını söylemişti.
Teklif, 'aile ve gençlik' haklarını düzenleyen anayasanın 41. maddesinin birinci fıkrasına 'kadın ve erkek' ifadelerinin eklenmesi öngörülüyor.
Teklifin ayrıntılarını, Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında açıklaması bekleniyor.
CHP’nin başörtüsü teklifi hayata geçiyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, başörtüsü konusunda CHP olarak zamanında bazı yanlışlar yapıldığı özeleştirisini yaparak, "Kadınlara giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız" demişti.
CHP grubu, başörtüsü başta olmak üzere kadınların giyim-kuşam özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması hakkında yasa teklifini 4 Ekim 2022 tarihinde TBMM'ye sundu.
Konuyla ilgili 20 Ekim 2022 tarihinde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsünün Anayasal güvence altına alınmasıyla ilgili hazırlıkların tamamlandığını, çalışmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını dile getirmişti.
Başörtüsü ve Alevi vatandaşlara yönelik çalışmaların tamamlandığını söyleyen Bozdağ, "Bir takım görüşler çerçevesinde çalışma şekillendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edeceğiz. 24. ve 41. madde üzerinde çalışıyoruz" demişti.
Anayasa'nın 24. maddesi şöyle:
Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.
Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.
Anayasa'nın 41. maddesi şöyle:
Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.
Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.