Türkiye 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremle sarsıldı. 11 ili etkileyen depremin yaraları sarılmaya bölgelerde devam ediyor. Bölgelerde hala bulunamayan ulaşılamayan vatandaşlar, barınma ve su sorunu gibi problemler yaşanıyor. Tüm bunlar yaşanırken, geçtiğimiz günlerde Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları esnasında bulunan cesedin, 120 gündür kayıp olarak aranan Sude Nur Duran’a ait olduğu belirlendi.
Konuya ilişkin Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk tv5.com.tr’ye değerlendirmelerde bulundu. Duran’ın Yozgat Bozok Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi olduğunu tatil amacıyla ailesinin kaldığı Adıyaman merkez Turgut Reis Mahallesi Filistin Caddesi üzerindeki evlerine gelerek, burada depreme yakalandığı belirtti. Öte yandan, Sude Nur Doğan’ın annesi, babası ve erkek kardeşinin de depremde hayatını kaybettiği belirtti.
Asnuk, ayrıca depremin etkilediği Adıyaman’daki son durumu değerlendirdi. Bölgeye ilişkin kontrollerin yapıldığını ancak bu kontrollerin daha da dikkatli yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Bölgede hala kayıplar olduğunu, barınma krizi ve su krizi gibi problemlerin devam ettiğini kaydeden Asnuk, havaların da ısınmasıyla konteynerlerde kalan vatandaşların da problemler ile karşılaştığını belirterek şu ifadeleri kaydetti;
Hala kimsesiz mezarlıklar var…
Yüzyılın depremi, yüzyılın felaketi diye adlandıran depremin bugün 123. günü. Adıyaman merkezde maalesef dün itibariyle 122. günde 20’li yaşlarda üniversite okuyan bir genç kızımızın cesedine ulaşıldı. Bu genç kızımız başka bir şehirde üniversite okurken depremin yaşandığı 6 Şubat döneminde yarıyıl dönemi tatilinden dolayı ailesini ziyarete geliyor. Maalesef hem kendisi hem ailesi anne babası, kardeşleri bu depremde vefat ediyorlar. Anne ve babası ve kardeşi depremin yedinci ya da sekizinci günü cenazelerine ulaşılabiliyor ama bu genç kızımızın cesedine hala ulaşılmamıştı. Akrabalar tarafından aramaları devam ediyordu, kayıp ilanları verilmişti.
Malumunuz bu tür kayıplar çok fazla olduğundan dolayı özellikle savcının bununla ilgili bir çalışması var. Şehir mezarlığında kayıplarla ilgili ulaşılmayan, bulunamayan hala kimsesiz mezarlıklar var. Bu genç kızımızın da ailesi yedinci ya da sekizinci günü cenazeden çıktıktan sonra kendisi binanın deprem olduğu andan itibaren maalesef bodrum'un en alt katına düşmüş haliyle bulması bayağı bir zaman aldı. Dün depremin 122. günü itibariyle bir kepçe operatörünün moloz çalışması sonrası cesedine ulaşıldı.
“Depremzedeler aynı şeyleri tekrar yaşıyor”
Şehir merkezinde ve diğer illerde de olduğu gibi binalar dönem dönem kontrol ediliyordu. Artık kırmızı yazılarla üzerinde işte ikinci defa ya da üçüncü defa kontrol edildi diye yazılar yazılıyordu. Tabii bu kontroller yaşam belirtisinin olup olmadığının kontrolüydü ama keşke buna yönelik yani cesedin olup olmadığıyla yönelik de bir kontrol olmuş olsaydı. Adıyaman halkı olarak dün 122. günde 6 Şubat depreminde yaşadığımız üzüntüyü yaşadığımız felaketi tekrar yaşamış olduk. Bu tür arama kurtarma faaliyetlerinin biraz daha detaylı olması, biraz daha cesetlerin de olup olmadığına yönelik olursa umarız ki bundan sonraki bu tür cesetlerin ya da bu tür kayıpların önüne geçmiş olur. İnsanların 6 Şubat'ta kaybettiklerinin ya da kayıplarından dolayı yaşadıklarının aynısını tekrar yaşatmamak adına umarım bu gibi üzücü vakalar tekrar yaşanmaz.
Adıyaman merkezde hala bulunmayan cesetler var, hala kayıplar var inşallah bu kayıplar da yakınları tarafından bir an önce ulaşılır kendilerine. Adıyaman merkezde insanların hayatlarını normale dönmesi belki de üç ay, beş ay, belki de bir yıl, belki de iki yıl, belki yıllar sürecek olan bir olay. Çünkü her gün yıkılması gereken binaların bir kısmı yıkılmaya başladığında insanlar aynı şeyleri tekrar yaşıyorlar. Enkaz kaldırma çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Maalesef Adıyaman merkezde daha önce valilik tarafından yapılan açıklama yaklaşık 7 bin binanın yıkılacağını ilan etmişlerdi bunun yaklaşık yüzde yirmi beş, yüzde otuz civarı yıkıldı. Geriye kalan yüzde altmış beşlik, yetmişlik kısmının hala durduğu ve bunların çok ciddi manada tehlike saçtığı bununla ilgili çok ciddi manada bir önlemin de alınmadığına yer yer statiği kaymış ya da dengesi bozulmuş binalarda görüyoruz.
Asnuk, enkaz kaldırma çalışmalarının hala devam ettiğini ancak tedbirlerin çok yetersiz olduğunu ifade ederek depremin ilk günlerinde unutulan, yardımların geç gittiği Adıyaman'da enkaz kaldırma çalışmalarında da yalnız bırakıldığını ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti;
“Şehir merkezinin üzerinde toz tabakaları oluşuyor”
Enkaz çalışmaları devam ediyor. Enkaz çalışmaları devam ederken enkaz ihalesini alan firmaların önceliği demir alma ayrıştırma olduğu için demirler aldıktan sonra o geriye kalan toz geriye kalan betondan oluşan ufak tefek molozların büyük bir kısmı doluyor. Bu da şehir merkezinde dönem dönem özellikle şehrin üzerinde bir toz tabakasının oluşmasına neden oluyor bunda da asbest riskinin yüksek olduğu, solunum yoluyla çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarttığı dönem dönem söyleniyor. Biz de dönem dönem bunları konuşuyoruz, söylüyoruz. Maalesef enkaz çalışması yapılırken çok ciddi manada tedbirler alınmıyor belki de dün yaşanan olayı da eğer kepçe operatörünün hassasiyeti olmasaydı bu genç kızımızın cesedine bir dal ulaşamayacaktık. Bu tür çalışmaların biraz daha hassasiyetli, biraz daha güvenli, biraz daha detaylı yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Deprem illerinin birçoğunda enkaz kaldırma çalışmalarının büyük oranda bitirildiğini, yalnız Adıyaman'da depremin ilk depremin ilk günlerinde unutulduğu gibi enkaz çalışmalarına da şehri kaderine terk edilmiş şekilde şehrin unutulduğu apaçık bir şekilde görünüyor.
Temel sorun barınma...
Adıyaman'da temel sorunlarımızdan biri barınma. AFAD yetkililerinden aldığımız bilgilere göre yaklaşık 35 bin konteyner ve prefabrik evlere başvurular var. Geçtiğimiz günlerde geçtiğimiz haftalarda tabii bu rakamlar günlük değişebiliyor. Katıldığımız bir toplantıda Kızılay ve AFAD yetkililerinin açıklamış olduğu rakamlar 6 bin 500 civarı toplam prefabrik ve konteynerların teslim edildiği yöndeydi. Yani çok ciddi manada hala yaklaşık 28- 29 bin ailenin hala barınma meselesi çözülmediğini görüyoruz bu rakamlardan bunlar kendi açıkladıkları rakamlar. Öbür taraftan kurulan özellikle konteyner ve prefabrik konutların büyük bir kısmında Adıyaman merkezde hava sıcaklığının artmasıyla oluşan çok ciddi manada konteynırlarda yaşanamayacak derecede havaların ya da işte metalin ısınmasından kaynaklanan problemler var. Maalesef bunlar da hala çözülmüş değil.
Adıyaman kaderine terk edildi
Depremin 15. günlerinde Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'ın istifası ile birlikte boşalan bir valilik koltuğu olması koordinatör valilerle geçici bir şekilde işin devam ettirilmeye çalışması sürecin sağlıklı ilerlememesine neden oluyor. Bundan dolayı da Adıyaman'da takip edilmesi gereken projelerin takip edilememesine neden oluyor. Depremin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen Adıyaman'da şebeke sularında hala bir sorun olduğunu da belirten Asnuk, yetkilelerin bu konu ile ilgili de açıklamama yapmamasının vatandaşları da zor durumda bıraktığına dikkat çekti. İnsanların artık şehir merkezinde kısıtlı imkanlar ile su temin ettiğini belirterek Adıyaman 'kaderine terk edildi' dedi.
TV5 aracılığıyla yetkililere sesleniyorum...
Saadet Partisi olarak da bir çok kez problemlerini dile getirdiklerini ifade eden Asnuk sorularının cevapsız kaldığını belirtti. tv5.com.tr'ye verdiği röportajla bir kez daha yetkililere seslenen Asnuk, depremde unutulan şehrin bu süreçte de unutulduğunu kaydederek eylem planı ile ilgili açıklamalar yapılmasını, açıklanan sorunlar üzerine çalışmalar yaparak yaraların sarılmasını sağlamaları gerekiyor dedi.