YEREL YÖNETİM

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel program

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) düzenlenen programda kadın çiftçilere seslendi. Kadın çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için projeleri hayata geçireceğinin sözünü veren Akın, “Göreceksiniz çiftçilerimiz kazanacak, kadın çiftçilerimiz ürettiği ürünün, emeğinin karşılığını alacak. Kadın çiftçilerimizin adı da olacak, yetkisi de olacak, verimi de olacak, kazancı da olacak ve bir de emirlerinde B

Abone Ol

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) düzenlenen programda kadın çiftçilere seslendi. Kadın çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için projeleri hayata geçireceğinin sözünü veren Akın, “Göreceksiniz çiftçilerimiz kazanacak, kadın çiftçilerimiz ürettiği ürünün, emeğinin karşılığını alacak. Kadın çiftçilerimizin adı da olacak, yetkisi de olacak, verimi de olacak, kazancı da olacak ve bir de emirlerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olacak” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlamak için Kırsal Hizmetler Dairesi’ne bağlı olarak Burhaniye’de hizmet veren BAÇEM’de program düzenledi. Programa katılan yüzlerce kadın çiftçi, köylerinden traktörlerle alana geldi. Kadın çiftçileri kırmızı halı önünde karşılayan Başkan Akın, her birinin Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutladı.

Kadın çiftçilerle BAÇEM’in topraklarında limon otu hasadı da yapan Başkan Akın, Balıkesir’de üretim yapan her bir kadın çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için projelerini bir bir hayata geçireceğinin sözünü verdi.

Toprağın bereket, bereketi artıranın da kadınlar olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Başkan Akın, şunları kaydetti:

“Gıdanın topraktan sofraya kadar ulaşması sürecinde en meşakkatli işleri üstlenen kadınlar”

“Tarlada, bahçede, ağılda çalışan en çok emek veren sizlersiniz. Üretiyorsunuz, elinizden geldiğince topraktaki ürünle katma değer yaratmaya çalışıyorsunuz. Salçasıyla, yoğurduyla, eriştesiyle evin bereketini artıran da kadınlar... Ülkemizde istihdamda olan kadınların yarısı tarım sektöründe. Tarımda yoğun emek gerektiren işleri kadınlar üstleniyor. Buna rağmen ülkemiz genelinde kadın çiftçilerimizin yüzde 90’ından fazlası sigortasız ve herhangi bir güvencesi olmadan çalışıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kadınlar aile içinde ücretsiz emek veren konumdalar. Bu nedenle kadının emeği çok yerde görünmüyor. Halbuki gıdanın topraktan sofraya kadar ulaşması sürecinde, en meşakkatli işleri üstlenen sizlersiniz. Üstelik bir yandan evle, çocukla, ailenin büyükleriyle ilgilenmeye devam ederken bir de bu yük de üzerinize biniyor. Biz, sizlerin emeğinin farkındayız. Kadının elinin değdiği her şey güzelleşiyor. En çok sizlerin emeğinin görünür olması için buradayız. Bugün de burada bu amaçla sizlerle bir araya geldik. 15 Ekim 2024’ü önemli bir tarih olarak not almanızı rica ediyorum. Çünkü Balıkesirimizde çiftçilerimizle, en çok da kadın çiftçilerimizle birlikte çalışacağız. Tarımsal kalkınmayı en çok kadın çiftçimizi desteklediğimiz sürece sağlayabileceğimizin de farkındayız. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı’mızın yetkilileri de burada. Ekip olarak buradayız. Çünkü Balıkesir, büyük bir coğrafya ve büyük bir potansiyele sahip. Ancak bu potansiyeli ortaya çıkarmak, Türkiye’ye örnek olmak için hepimiz bir arada çalışıyoruz. Balıkesir’in geleceğinde, planlamasında ve kalkınmasında en çok söz sahibi olacak kişiler sizler olacaksınız. Bunun sözünü veriyoruz. Ortak akılla ve dayanışmayla kadın çiftçimizin en doğru şekilde desteklenmesi noktasında hep birlikte planlı ve programlı bir şekilde ilerleyeceğiz.

“İlimizde yapılacak yatırımlarda kadının rolünü artıracağız”

Bildiğiniz gibi göreve gelir gelmez ilk başladığımız konulardan biri tarımsal kalkınmaydı. Çünkü çiftçiyi kalkındıramazsak Balıkesir’i kalkındıramayız. Topraktan başladık, toprağın verimini artırmaktan, potansiyelini çıkarmaktan, planlı üretim yapmaktan, sözleşmeli tarım yapmak üzere yola çıktık. Bir hedefimiz var. Çiftçimiz üretecek ve asla zarar etmeyecek. Bunun için çalışıyoruz. Çiftçimize Destek Programı'nı başlattık. Bu programla, bamya üreticilerimizden bamya aldık ve katma değerli ürünlere dönüştürdük. Hemen ardından yakın bir süre içinde salçalık domates üreticilerimize salça makinesi destekleri verdik. Geçen günlerde de aynı hafta içinde hem süt otu tohumu hem de sera naylonu dağıtımı ile çiftçimize olan desteğimizi sürdürdük. 'Ahmet Akın, Kadın Çiftçilere En Yakın!' Söz veriyorum. Göreceksiniz çiftçilerimiz kazanacak, kadın çiftçilerimiz ürettiği ürünün, emeğinin karşılığını alacak. Kadın çiftçilerimizin adı da olacak, yetkisi de olacak, verimi de olacak, kazancı da olacak ve bir de emirlerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olacak. Uyguladığımız alım garantili sözleşmeli tarım projesinde öncelikli olarak kadın çiftçilerimizi destekleyeceğiz. Fide desteğini yerine getireceğiz. Ekimden hasada kadar uzman personelimiz zirai danışmanlık, toprak analizi desteği sağlayacak. Kadın çiftçilerimize de bu konuda öncelik vereceğiz. Ayrıca bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda konularında hibe destekli proje başvurularında sadece kadınlarımıza danışmanlık hizmeti desteği sağlayacağız. Böylece ilimizde yapılacak olan yatırımcıların yatırımlarında kadının rolünü de artıracağız.”

Kırsal alanda yaşayan kadınların sağlık taramalarının da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak yapılacağını duyuran Başkan Akın, “Kadın kooperatiflerimizi belli bir plan ve program çerçevesinde destekliyoruz. Kadın kooperatiflerimizin ürettikleri ürünü satın almak, bunları başka pazarlarda ticari olanaklarını artırmak ve ürünlerinin ellerinde kalmaması için bir çalışma başlattık. Velhasıl sizler bizim her şeyimizsiniz. Üreten toplum kazanan toplumdur. Ulu Önder Atatürk ne diyor 'Çiftçi, köylü milletin efendisidir.' Bence neden biliyor musunuz bunu söylüyor? Çünkü çiftçinin ürettiği ürün, memleketin kalkınmasına en büyük etkendir. Biz de ilk yola çıkışımızı tarımsal kalkınmadan başlattık. Tarımsal kalkınmanın en başına, en güzel, değerli noktasına da kadın çiftçilerimizi koyduk” diye konuştu.