Artan maliyetler balıkçılık yapan esnafın da belini büktü. Balıkçının maliyeti artınca fiyatlar tezgahlara yansıyor.
Sinop’ta balıkçılık yapan İsmail Değer, artan maliyetlerden dolayı derya kuzuları denizde bol olsa da vatandaşın alamadığına dikkat çekti:
“Denizde balık var ama alan olmadıktan sonra ne fayda”
Geçen sene günde 120-130 kasa satıyorduk, bu sene tamamen düştü çünkü vatandaşın alım gücü de düştü. Denizde balık olmuş, alan olmadıktan sonra ne yapacaksınız? Bir de o sorun var.
“Bir gecede 120 bin liralık mazot yakıyor bir kayık”
Balıkçılara yazık günah değil mi? Denize çıkanlarda, kayıkta 30-40 tane eleman çalışıyor. Bunlara da yazık günah. Bunun kumanyası var, mazotu var. Bir gecede 120 bin liralık mazot yakıyor bir kayık. Tuttuğu balık para etmedikten sonra ne olacak" dedi.
"1,5 kiloluk balıkları biz burada 40 liraya veriyoruz"
Şimdi nasıl olsun alım gücü? Bir bakıyorsunuz palamut 50 lira, bir bakıyorsunuz palamut 30 lira, bir bakıyorsunuz palamut 20 lira. Yani şu anda 15 liraya satılan palamutlar o kadar iri palamutta değil. Biz, bir ay önce, 15 liraya sattığımız palamutları 25-30 liraya satıyorduk. Şu anda bir anda bollaştı ama bu ne olur? Hava şartlarına göre değişiyor. Bugün 15 liraysa yarın bu balığı 25-30’a satacağız yani. Bu hem tüketici için hem de denizde çalışanlar için aslında eksi bir puan.
Mazot fiyatları arttı balık tutanlara da yazık, onlara da acıyoruz, vatandaşa da acıyoruz. Ucuz balık yedirmek istiyoruz ama alım gücü de yok. Her ne kadar 15 lira da desen, 20 lira da desen tezgahlarda günlük en fazla 20-30 kasa balık satabiliyoruz bu da toplam 200-250 balığa tekabül ediyor. Geçen sene günde 120-130 kasa satıyorduk bu sene tamamen düştü alım gücü de düştü, denizde balık olmuş, alan olmadıktan sonra ne yapacaksınız? Bir de o sorun var.
Tuttuğu balık para etmedikten sonra ne olacak? Her türlü zarar olarak değerlendirilebilir ama vatandaş için en ekonomik en güzeli balık tavsiyesinde bulunulur. Çünkü bir kilo etin fiyatı 160 lira. 1-1,5 kilo balıkları biz burada 40 liraya veriyoruz. Değerlendirme yaptığınız zaman, 3 kilogramlık, 3,5 kilogramlık eti 150 liraya alıyorlar."
"Tezgaha gelip durumu iyi olmayan vatandaşlar oluyor"
Sinoplu balıkçı Adnan Demir, "Bu kadar pahalılıkta şu şartlara göre fiyatlar normal. Yine de pahalı değil etin yanında, tavuğun yanında balık yine de ucuz gidiyor.
Tezgaha gelip durumu iyi olmayan vatandaşlar oluyor. Onlara da elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.
Sinoplu balıkçı Halil Akan ise "Mazot konusunda bu hem vatandaşa yansıyor hem de tutucuya yansıyor. Alıcıya da yansıyor. Mazot fiyatları geçen sene 6-7 liraydı. Ben, balık alıp satıyorum. Gidiş-geliş 40 lira yakarken bu sene 180-200 lira yakıyorum. O yüzden biraz da halka yansıyor bu fiyatlar" diye konuştu.