Bakan Şimşek Arap sermayesine seslendi: Türkiye henüz küresel küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Bankacılık Zirvesi'nde konuştu. Parasal politikaları istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ettiklerini belirten Şimşek, “Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı" şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Bankacılık Zirvesi'nde konuştu.

DEZENFLASYON SÜRECİ ARTIK BAŞLAMIŞ DURUMDA

Şimşek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı.

Bir yıllık bir geçiş dönemindeyiz ve dezenflasyon süreci artık başlamış durumda. Bu uzun bir süreç, önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz. Bu da tabii ki yeni değerlerin ortaya çıkmasının sağlayacak. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler de büyümeye devam edecek.

Parasal politikalarımız istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Programımız sağlam politikalar ve yapısal reformların birleşimi sayesinde çalışıyor. Ortaya çıkan bu ortam ile birlikte portföy tercihlerimiz Türk varlıklarının lehine olacak ve reel kur oranlı bizim lehimize dönecek bu da dezenflasyonu daha da güçlendirecek.

TÜRK LİRASI HALA ZAYIF

Cari açıktaki düşüş rezerv birikiminin temeli olacak. Portföy tercihleri TL’nin lehine olacak ve reel kur lehimize dönerek dezenflasyonu güçlendirecek. TL hala biraz zayıf ancak volatilite azaldı.

Büyümeyi sürdürülebilir ve daha dengeli bir hale getirmeye çalışıyoruz.

Merkez Bankası rezervleri de artmaya devam ediyor. Yaklaşık 36 milyar dolar bir iyileşme söz konusu. KKM'den çıkıyoruz ve TL mevduat rezervlerimiz artıyor. Güven artıyor ve yerel para birimiyle yapılan varlıklar da değer kazanmaya devam ediyor.

Enflasyon beklentimiz yüzde 33, hala hedeflerimizin biraz altında. Kredi derecelendirme açısından da iyi bir seyir söz konusu. Bütün kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili beklentileri olumlu.

Yapısal problemlerimizi çözüyoruz ve değer yaratmaya devam ediyoruz."

DEZENFLASYON NEDİR?

Dezenflasyon, enflasyon oranının düşürülmesi anlamına gelen bir ekonomik terimdir. Bir ekonomide enflasyon oranı yüksekse, fiyatlar hızla artar ve bu durum tüketicilerin alım gücünü olumsuz etkiler.

Dezenflasyon, bu artış hızının yavaşlatılması veya enflasyon oranının makul seviyelere indirilmesi sürecini ifade eder. Genellikle sıkı para politikaları ve mali disiplin gibi tedbirlerle sağlanır. Dezenflasyon, enflasyonun tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmez, sadece enflasyon oranının kontrol altına alınarak daha düşük seviyelere çekilmesi anlamına gelir.