Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Gazze'deki zor şartların kabul edilemez olduğunu belirterek, uluslararası toplumun bu duruma karşı duyarsız kalmaması gerektiğinin altını çizdi. Fidan, "Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz; bu konuda sesimizi yükseltmekten geri durmayacağız" ifadelerini kullanarak, güçlü bir dayanışma ve eylem çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında konuşma yaptı.

Gazze'deki İsrail soykırımına değinen Bakan Fidan, "Gazze'deki kabul edilemez durum, uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı teşkil etmelidir. Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız. Şu anda çatışmanın Lübnan'a sıçramasıyla karşı karşıyayız ve bunun daha da yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. Bu nedenle, daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'deki durumu sert bir dille eleştiren Fidan, uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

GAZZE'DEKİ DURUM: ULUSLARARASI BİR UYANIS ÇAĞRISI

Bakan Fidan, "Gazze'deki kabul edilemez durum, uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı teşkil etmelidir. Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullanarak, bölgedeki insani krizin ciddiyetine dikkat çekti. Fidan, mevcut çatışmanın Lübnan'a sıçraması riski ile karşı karşıya kalındığını belirterek, "Bunun daha da yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. Bu nedenle, daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

ULUSLARARASI KURUMLARIN REFORMU ZORUNLULUĞU

Saadet Partisi'nde yeni dönem: Mahmut Arıkan genel başkan oldu Saadet Partisi'nde yeni dönem: Mahmut Arıkan genel başkan oldu

Fidan, içinde bulundukları dönemin derin jeopolitik ayrılıklar ve artan eşitsizlikler ile karakterize olduğunu ifade ederek, uluslararası kurumların reformunun hayati önem taşıdığını vurguladı. "Kanlı çatışmaların ve uluslararası insancıl hukukun aleni ihlallerinin ortasında, Geleceğin Zirvesi'ni düzenleme konusunda anlamlı bir adım attık" dedi.

GELECEK PAKTI VE KÜRESEL YÖNETİM REFORMU

Bakan Fidan, küresel kurumların reformu çabalarında kendilerine rehberlik edeceğini belirtti. "Bugün, 'Küresel Yönetişim Reformu Eylem Çağrısı'nı onaylayarak, G20 Bakanları olarak bu çabaya olan bağlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz" diye ekledi.

ORTA DOĞU'DA BARIŞ İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Fidan, "Tam teşekküllü, işlevsel bir Filistin Devleti, Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yoludur" diyerek, iki devletli çözüm için çabaların güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinlileri yok etme eylemlerinin bölgesel istikrar üzerinde daha geniş etkilere yol açacağına dikkat çekti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE REFORM İHTİYACI

Fidan, Birleşmiş Milletler'in çok taraflılığı yeniden şekillendirme girişimlerinin başlaması gereken kurum olduğunu belirtti. "Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi reformu meselesini ele almadan tam anlamıyla işlevsel hale gelemez. Çağrımız, daha demokratik, hesap verebilir, temsil gücü yüksek, şeffaf ve etkili bir Güvenlik Konseyi içindir" dedi.

ULUSLARARASI FİNANSAL MİMARİ VE TİCARET SİSTEMİ REFORMU

Bakan Fidan, bu kritik reformların sadece Birleşmiş Milletler ile sınırlı kalmaması gerektiğini, uluslararası finansal mimari ve çok taraflı ticaret sisteminin de reforma tabi tutulması gerektiğini vurguladı. "Bu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı hızlandıracaktır" dedi.

KÜRESEL SINAMALARLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN YENİ STRATEJİLER

Ayrıca, küresel sınamalarla başa çıkmak için daha etkili ve kaynak açısından güçlü uluslararası kalkınma bankalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. "Geleceğin Zirvesi'nin ve bugün burada gerçekleştirdiğimiz kapsayıcı toplantının, bu yapıcı reformlara giden yolu açmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN KATKILARI SÜRECEK

Son olarak, Türkiye’nin bu doğrultudaki katkılarını sürdüreceğini belirten Fidan, uluslararası dayanışma ve reform çabalarının önemini bir kez daha vurguladı.