Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, enerji teknolojileri konusunda Türkiye'de örnek, lider ve model olma misyonuyla 2017'de kuruldu. Kendi enerjisini üreten, verimliliği verimli kullanan ve değiştirilebilen teknolojiler alanında endüstriyel uygulamalar gerçekleştiren, geleceğin bilim insanlarını geliştirmelerini vizyonuna sahip, bölgelere yönelik küresel projeler ve düzenli olarak kitaplaştırıldı. 'Yüzyılın Büyük Hayalleri' isimli kitapta 70 kişinin hayalini kurduğu proje yer aldı. İçilebilir su teminindeki buharlaşmayı kontrol etmeyi amaçlayan 'güneş gölü', işitme engellilerin yaşadığı sorunlara yönelik 'yapay zeka destekli işitme cihazı', 'akıl okuma gözlükleri', löseminin erken teşhisne yönelik 'kan ölçüm cihazı', güneş paneli ile çalışan İHA, teknolojik ataklar Amacıyla yenileyebilen 'expandochip', güvenlik sorunlarının önüne geçmek amacıyla uçabilen ve ses kaydedebilen kamera 'sagoz' ve motosiklet kazalarını ile buna bağlı kendini ölümleri en aza indirmek amacıyla 'moto-kontrol' ve kalp hastalığına karşı kalp çipi gibi çok sayıda projeye dikkat çekti. Yine yapay zeka destekli teknolojik tarım, eklenti enerji ile çalışan SİHA, yapay zeka entegreli karma programlar, manyetik uçak otomobilleri, ateş böceklerinden enerji üretimi, eşya koruma çipleri gibi projeler de hayallerindeki projeler oluşturuldu.


Okul Müdürü Mustafa Aydın, 21'inci yüzyılın en önemli eğitim modellerinden birinin üretime yönelik yapılan çalışmalar olduğunu belirtti, "Çocukların üretime yönelik üretim yapabilmeleri için önce hayal bırakmaları gerekiyor. Biz de projelerle çocukların hayal dünyalarının üretime yönelik ortaya çıkmayı sağlama çabasını içerisindeyiz. Bunun çok şey kattığını görüyorduk. Bu kitabımız için çok değerli. Aslında hayal dünyalarının ne kadar geniş olduğunu gösteren kalıcı bir eser ortaya çıkmış oldu" dedi.

Projenin koordinatör hocası Osman Çifci ise 6 ayda tamamlandığını belirtti, "Okulumuzu tercih eden geliyor büyük hayalleriyle bu okullara. Öncelikle bu fikrimizi yönetimimizle paylaştık. Kendileri bu anlamda bize çok ciddi katkı sağladılar. Akabinde şifayla paylaştığımızda, dolayısıyla da diğer okulda. zümrelerimizle, edebiyat zümrelerimizle de bunu paylaştığımızda yetiştirme da gerekli desteği alarak bu projeyi hayata geçirmiş olduk" diye konuştu.

Belediye meclis üyesi, gazeteciyi darbetti Belediye meclis üyesi, gazeteciyi darbetti

Löseminin erken teşhisle ilgili projesiyle kitaba katkı sunan 9'uncu sınıf öğrencisi Kamil Efe Çifci, "Kan kanser üzerinden bir proje yazmıştım. Bunun bana katkıları, daha çok tıp bilimine hiç ilgim yoktu yazmadan önce. Bu yazı benim ilgimi artırdı, düşünmemi artırdı. Yeşilçam filmlerinden Canım Kardeşim filmi Kahraman'ın küçük kardeş kan kanserinden dolayı hayatını kaybettiği için erken teşhis konulamadığından bu beni çok üzmüştü.Ben de bunu düşünerek böyle bir şeyin olmadığını, herkes bu durumdaydı. olasılıklarla başlama teşviki sağlamak için böyle bir hayal ettim" dedi.

A N K A R A G E L E C E G I N B I L I M I N S A N L A R I N D A N 10 411355 121196

10'uncu sınıf öğrencisi Betül Kunter ise "Küçüklükten beri en büyük hayalim uzaya çıkmak. Küçükken astronot olmak üzere olmak. Bu hayalim aralıklarla, bu okula da gelmenin yoğunlaşmasının uzay ve belirsizlik mühendisliğine yöneldi. Bu alanda ülkeme katkıda bulunmak ve bu alanda çalışmaların yapılmasını çok istiyorum. Bu serinin ilk adımı da benim için bu süre boyunca yazdığım dergi oldu. Onun dışında Türkiye'nin geleceği için en büyük temennim ve en büyük isteğim Türkiye'nin de uzay ve işletim teknolojilerinde gelişmeler ki zaten uçuş alanında, askeri operasyonlarda çok gelişmiş bir ülke sayısı gösteriyor.