Karar'da yer alan habere göre; Türkiye'de 2025 asgari ücreti belirleme süreci, hem iç siyaset hem de ekonomi açısından kritik bir dönemeç olarak görülüyor. Deutsche Bank analistlerine göre, asgari ücret artışı yüzde 25-30 arasında olmalı. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişteki yüksek zam uygulamaları ve seçmen beklentileri, bu tahminin üzerinde bir artışa gidilebileceği endişesini yaratıyor.
YABANCI YATIRIMCILAR ENFLASYON HEDEFİNE YAKIN DURAN DAHA DÜŞÜK ASGARİ ÜCRET ARTIŞI BEKLİYOR
Para Analiz'in Bloomberg haberinden aktardığına göre, Türkiye’de işgücünün üçte birinden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Ancak 2023’te yeniden seçilmesinden bu yana Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde daha piyasa dostu politikalara odaklanan bir ekonomi ekibi kurdu. Şubat ayında göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan nominal faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti. Yabancı yatırımcılar, 2025 yılı için Merkez Bankası’nın öngördüğü enflasyon hedefine daha yakın duran daha düşük bir ücret artışı umuyor.
2025'TE TEK ZAM OLMAK ÜZERE YÜZDE 25-30'LUK ARTIŞ TAHMİNİ
Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yılsonu enflasyonunun yüzde 42, 2025 yılı için ise yüzde 23 olacağını ve fiyat baskılarının gelecek yıl daha da azalacağını tahmin ediyor. Analistler, “Bu da 2024’te olduğu gibi 2025’te de asgari ücrete tek bir zam yapılacağı varsayımıyla yüzde 25-30’luk bir artış anlamına geliyor” dedi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, benzer bir mesaj reel sektör tarafından hükümete özel olarak iletildi. Yetkililerin daha yüksek bir zam konusundaki endişeleri anladığını ancak herhangi bir söz vermediğini söyleyen kişiler, görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Türk hükümeti de Bloomberg’e yorum yapmayı reddetti
"ENFLASYON BASKISINI AZALTMAK İÇİN ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YÜZDE 25'E YAKIN OLMALI"
Asgari ücret artışının Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleriyle uyumlu tutulması, yatırımcılara ülkenin enflasyonu kontrol altına alma konusunda ciddi olduğu sinyalini verecek. Erdoğan daha önce büyümeyi hızlandırmak için ucuz krediyi teşvik ederek fiyat baskılarını artırmıştı.
Wietoska ve Onay, “yüzde 30’un üzerindeki herhangi bir artış, Merkez Bankası’nın enflasyon yörüngesinde yılsonu enflasyon görünümünü 2025 sonuna kadar elde etmeyi zorlaştıracaktır” dedi. “Tüketicilerin alım gücünü desteklerken aynı zamanda enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamak için yüzde 25’e yakın bir artış muhtemelen ideal olacaktır.”
Kaynak: KARAR