Yurdun her kesiminde neredeyse her gün meydana gelen depremler, Türkiye'nin 'deprem ülkesi' olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine az zaman kala deprem bilimciler Marmara Bölgesi başta olmak üzere aktif faylar ve deprem beklenen bölgeler hakkında sık sık uyarılarda bulunuyor.
Yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yedi bölgeye dikkat çekerek "Türkiye’de hiç bir yerde deprem olmasa bile buralarda olur." dedi.
Ercan, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye’de hiçbir yerde deprem olmasa, Karlıova-Bingöl, Erzincan, Denizli, Sakarya Çukuru, Midilli Üçgeni, Teke Burnu, Göller Bölgesinde olur."
Türkiye’de hiç bir yerde deprem olmasa, Karlıova-Bingöl, Erzincan, Denizli, Sakarya Çukuru, Midilli Üçgeni, Teke Burnu, Göller Bölgesinde olur. pic.twitter.com/Gi35pJQJxe
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) January 21, 2024
Ercan bir diğer paylaşımında ise, "Deprem: iyi, doğrucu bilimcidir. Sağlam yerde sağlam yapıyı tutar, kötü yapılmışları yıkar. Deprem rüşvet almaz, kötü yerdeki, kötü, kaçak olan yapılar depremden asla kaçamazlar." ifadelerine yer verdi.
'Er ya da geç deprem olacak'
Ahmet Ercan, geçtiğimiz günlerde meydana gelen Sivas ve Adıyaman'daki depremlerin ardından Doğu Anadolu Fayı hattına dikkat çekerek, "Anadolu ülke boyutunda yaygın gerilmeyi Adıyaman M4,0, Bitlis-Zağros bindirmesi ile Sivas-Gürün'de M4,5, Kuzey Anadolu Kırığı (KAK) üzerinde, sürdürüyor. Gerginliğin yer direncini yendiği konumda er ya da geç deprem olacak" demişti.
Anadolu ülke boyutunda yaygın getilmeyi Adıyaman M4,0, Bitlis-Zağros bindirmesi ile Sivas-Gürün'de M4,5, KAK üzerinde, sürdürüyor. Gerginliğin yer direcini yendiği konumda er ya da geç deprem olacak.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) January 20, 2024