Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen, muhalefetin "sansür yasası" olarak tanımladığı "dezenformasyonla mücadele yasası"na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye en yüksek demokratik standartları ve uygulamaları sürdürmek zorunda 

DW'de yer alan habere göre; Stano söz konusu yasanın "Türkiye'de ifade özgürlüğünü ve bağımsız medyayı daha da kısıtlamasından korktuklarını" söyledi. Yasanın ön gördüğü hapis cezalarına dikkat çeken Sözcü Stano, hâlen AB'ye aday ülkelerden biri olan Türkiye'nin "en yüksek demokratik standartları ve uygulamaları" sürdürmek zorunda olduğunu belirtti. Stano, Ceza Kanunu'nun muhalif seslerin susturulması için kullanılmaması gerektiğini ifade etti. 

Almanya’dan sansür yasası açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı, kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen 7418 sayılı Yasa’nın dün TBMM’de kabul edilmesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Paylaşım şöyle:

"Demokrasimizi canlı tutan, ifade özgürlüğüdür. 'Dezenformasyona karşı düzenleme' olarak bilinen Basın Kanunu, Türk gazeteci ve aktivistler arasında sansür konusunda endişelere sebep oldu. Bu sebeple, Venedik Komisyonu bazı net tavsiyelerde bulundu, önemli çağrısı duyulmamış olarak kalmamalı."