Kamuda çalışan 700 bine yakın işçi için toplu sözleşme görüşmeleri resmi olarak başladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Kamu İşveren Sendikası Genel Sekreteri Adnan Çiçek ile görüşerek taleplerini iletti.

Buna göre, işçi tarafı taban ücret iyileştirmesi yapılmasını, üstüne refah payı eklenmesini talep etti. Oransal zam talebi daha sonra iletilecek.

Geçici işçiler kadroya alınmasını talep eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "2023 yılında bizim taleplerimizin başında, asgari ücretten sonra özellikle tabanda bir iyileştirme yapılması gerekiyor. 10 yıllık, 15 yıllık kamuda çalışan arkadaşlarımız asgari ücret seviyesine yanaştı, Hemen akabinde işçi arkadaşlarımıza refah payı verilmesi, arkadan da 2023 yılında verilecek zam konusu gelmektedir" ifadelerini kullandı.

'İşçi tarafı ne istiyor'

Taşeronlarla ilgili olarak bir çözüm bulunması gerektiğini de ifade eden Atalay şöyle devam etti:

"Bununla ilgili de hükumetin 2019 yılında 696 sayılı KHK ile ilgili, kadroya geçenlerle ilgili bize bir sözü var. KİT’ler başta olmak üzere ülke gündeminden ‘Taşeron’ lafını kaldırmamız gerekiyor. TÜRK-İŞ’in talebi, sendikaların talebi bu. Onun dışında geçici işçilerle ilgili sayın bakanın bundan 20 gün önce bir açıklaması var; ‘bu mesele halloldu’ dedi. 3 bin 600 ülke gündemindeydi, EYT ülke gündemindeydi, dün akşam memurlarımızla ilgili çıkan yasa ülke gündemindeydi. TÜRK-İŞ olarak emeklinin meselesi de, memurun meselesi de, küçük esnafın meselesi de bizi ilgilendiriyor. Onun için bu sözleşme görüşmelerinde taleplerimizden bir tanesi de ‘Taşeron ve Geçici İçi Meselesi’. Bunları bu dönemde çözmemiz gerekiyor."

‘Tayinlerle ilgili talebimizi ilettik’

2023-2025 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinde toplumun beklentisini karşılayacak güzel bir rakam almak istediklerini vurgulayan Atalay, son olarak şunları söyledi:

"696 sayılı KHK ile ilgili olarak emekliliği dolanların meselesi olduğunu vurgulayan ATALAY, “Onlarla ilgili de ‘tamam’ dediler. Yani emekliliği dolanları kanunda yollayacaklardı. Bununla ilgili yaşı ne zaman geliyorsa, kanun ne zaman olursa onlarla ilgili bir sıkıntı gözükmüyor. Ama bu tayinlerle ilgili, eş durumlarıyla ilgili talebimizi bugün bakan beye bir kere daha yeniledik. Çünkü eş durumuyla ilgili biri Bartın’da çalışıyor, hanımı Tekirdağ’da çalışıyor; aile huzuru açısından bu meseleye çözüm bulmak gerektiğini Bakan beye ilettik.

Çünkü bu sürdürülebilir bir iş değil. Her gün bunlarla ilgili bize de bakanlığımıza da talep geliyor. Ülkeyi yönetenler özellikle sermayeye karşı emeği korumak mecburiyetinde. Bu, kamuda da gerekli, özel sektörde de gerekli. Sermaye karşısında emeği korumak mecburiyetindeler. Şimdi bu mesele gündemde. Bizim asıl işimiz temsil ettiğimiz insanların hak ve menfaatlerini korumak ve onların talebini ülkeyi yönetenlere getirerek bir netice almak."