2024 seçimleri öncesi genel af yine gündemde? Genel af mı geliyor? Genel af nedir?

2024 seçimleri öncesi genel af yine gündemde? Genel af mı geliyor? Genel af nedir? İşte detaylar...

Abone Ol

Mahkum dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları özel-genel af için kamuoyu oluşturmaya başladı.

Daha önce katıldığı TV programında genel af konusunda 29 Ekim'i işaret eden hukukçu Ersan Şen'in sözleri tarihin yaklaşmasıyla birlikte yeniden dolaşıma girdi. TV programlarına da konu olan bu gelişmeye ilişkin ünlü hukukçu Prof.Dr. Ersan Şen de konuştu.

Prof. Şen, "Af çıkacak size söyleyeyim. Ama özel ama genel… Ceza indirimi biçiminde… Bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi’ne bu gidecek. Anayasa Mahkemesi affı genişletir genişletmez… Geçmişte buna benzer örnekler vardır. Olur olmaz bilmiyorum ama 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye bir  af görecek." dedi.

29 Ekim'e sayılı günler kala, Şen'in sözleri yeniden gündeme gelirken mahkûm ve mahkûm ailelerinde heyecana sebep oldu. Tecrübeyle de sabittir ki bu ülkede bir şey gündeme gelmiş, kamuoyunda tartışılır hale gelmiş ve vatandaşlar beklenti içine girmişse önünde sonunda bu gerçekleşiyor. Bunun birçok örnekleri var yakın tarihimizde.  Kapsamı nasıl olursa olsun af da bu konuların başında geliyor.

Yapılması doğru mudur ya da yanlış mıdır bu tartışmaya girmeyiz ama belirli suçları kapsam dışı tutmak şartıyla yapılacak affın zararı yerine faydası da olabilir. Terör, uyuşturucu, taciz,çocuk istismarı, kadına şiddet,cinayet,nitelikli dolandırıcılık ve hırsızlık dışında kalan suçlarla ilgili yapılacak bir af düzenlemesiyle birçok mahkûmu topluma kazandırmak mümkün olabilir.

Kısmi af nedir?

Kısmi af, belirli bir suç veya suç kategorisindeki kişilerin cezalarının hafifletilmesini veya affedilmesini içeren bir hukuki işlemdir. Kısmi af, genellikle belirli bir süre veya belirli şartlar altında uygulanır.

Genel af nedir?

Genel af ise, bir ülkede veya belli bir dönemde işlenen suçları kapsayan ve cezaların tamamen affedilmesini sağlayan bir hukuki işlemdir.

Genel af, genellikle toplumsal barışı veya uzlaşmayı teşvik etmek, toplumdaki gerilimi azaltmak veya siyasi bir kararın sonucu olarak uygulanır. Genel af, suçluların suçlarından dolayı artık cezalandırılmayacaklarını ve suç sicillerindeki kayıtlar silinir.

Özetle, kısmi af belirli suçları veya suç kategorilerini kapsayan ceza indirimi veya affı sağlarken, genel af ise daha kapsamlı bir şekilde bir ülkede veya belli bir dönemde işlenen suçları tamamen affederek cezaların uygulanmamasını sağlar.