2023 en sıcak yıl olabilir

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin hazırladığı rapora göre, 2023 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl olabilir. Raporda, bu yıl dünya genelinde ekim ayındaki sıcaklık ortalamasının 15,3 santigrat dereceyle rekor kırdığı belirtilirken, C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess konuya ilişkin, "İklim için ciddi şekilde harekete geçilmesine ihtiyaç duyuluyor" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Avrupalı bilim insanlarının son araştırmalarına göre bu yıl son 125 yılın en sıcak yılı olacak. AB İklim Değişimi Hizmeti Copernicus Climate Change Service (C3S) tarafından yapılan açıklamaya göre Ekim ayından dünya genelinden rekor sıcaklık düzeyine erişilmesiyle birlikte bu yılın son 125 yılın en sıcak yılı olmasının kesine yakın bir ihtimal olduğu bildirildi.

C3S Başkan Yardımcısı Samantha Burgess yaptığı açıklamada “Verilerimizi IPCC (BM’ye bağlı Dünya Klima Konseyi) ile kıyasladığımızda bu yılın son 125 yılın en sıcak yılı olacağını söyleyebiliriz”dedi. IPCC ölçümlerini buz çekirdekleri, ağaç halkları ve mercan yatakları gibi yerlerde yapılan ölçümlere dayandırıyor.

Burgess geçtiğimiz Ekim ayının tahmin edilenden 1,7 derece daha sıcak olduğunu belirterek, “Dünya rekoru 0,4 dereceyle kırıldı. Bu önemli bir marj. Deniz yüzeylerinde bir Ekim ayında hiç ölçümlemediğimiz yüksek sıcaklıkları ölçümledik’’ dedi. Burgess Ekim 2023’den geriye dönük dört ayda da iklim rekoru ölçümler yaptıklarını belirtti.

Hava sıcaklıklarının yüksek olmasının en önemli nedeni İnsan aktiviteleri ile artan sera gazı emisyon hacimleri. Dünya genelinde karbon emisyonu 2022 yılında rekor seviyeye ulaşmıştı. Buna ilaveten El Nino fenomeni de (Doğu Ekvator Pasifik okyanusundaki yüzey sularının olağan dışı ısınması ) 2023’in en sıcak yıl olmasına neden oldu.

'BUZ MİKTARI REKOR DÜŞÜK SEVİYEDE'

Raporda, bu yıl dünya genelinde ekimdeki sıcaklık ortalamasının 15,3 santigrat dereceyle rekor kırdığı bildirildi.

Ekim 2023'te kaydedilen sıcaklığın 1991-2020'deki ortalama sıcaklıktan 0,85 santigrat derece daha yüksek olduğu belirtilen raporda, bir önceki en sıcak ekimin yaşandığı 2019'daki ortalamadan da 0,40 santigrat derece daha yüksek olduğu ifade edildi.

Raporda, ekim ayında ölçülen Antarktika'daki deniz buzu miktarının, ortalamanın yüzde 11 altında kaldığı ve yılın bu dönemi için buz miktarının rekor düşük seviyelerdeki art arda altıncı ayı olduğu bildirildi.

'İKLİM İÇİN HAREKETE GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess konuya ilişkin, "Neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz ki 2023 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl olacak. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesinde, iklim için ciddi şekilde harekete geçilmesine ihtiyaç duyuluyor" ifadelerini kullandı.