2022 yılında dünyada çatışmalar, krizler ve acılarla dolu bir yıl oldu.

2022 yılının en büyük olayı Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması oldu. Tüm dünya Çin’deki kış olimpiyatlarına yoğunlaşmışken 24 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’ya saldırdı.

Rus güçleri ilk günlerde hızla ilerleyerek Kiev’i kuşattı ve Donetsk, Kırım’dan 3 cephede taaruz başlattı.

Ancak savaş bir hafta sonra Putin’in istediği gibi gitmedi. Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski’nin çağrısı üzerine on binlerce kişi silaha sarıldı.

Ukrayna’nın olağanüstü direnişinin ardından NATO ülkeleri aktif şekilde askeri desteğe başladı.

Mart ayında Amerika ve Avrupa Rusya’ya karşı geniş yaptırım paketleri açıkladı. Tüm büyük batı şirketleri Rusya’yı terk etti.

Bununla da yetinemeyen Amerika ‘’Rusya ile iş yapan şirketler de yaptırım görecektir’’ maddesiyle neredeyse tüm ülkelerin şirketlerini Rusya’dan çıkardı.

Cephede ise yaz aylarından sonra iki tarafta olduğu yerde takıldı kaldı. Ukrayna’nın %15’ni işgal eden Rusya daha fazla ilerleyemedi ve Ukrayna’da şiddetli çatışmalar devam ediyor. Yapılan görüşmelerden de henüz bir sonuç alınmadı.

2022’de bir diğer şiddetli çatışmalar da Güney Kafkasya’da yaşandı. Ermenistan silahlı güçleri eylül ayında Azerbaycan sınırlarına saldırdı.

Yaşanan 2 günlük şiddetli çatışmaların ardından Azerbaycan ordusu Ermeni güçlerini bir kez daha geri püskürttü.

Bu çatışmalarda Azerbaycan ordusu 80 şehit verirken, Ermenistan tarafı da 205’ten fazla kayıp verdi.

2022 yılında bir diğer şiddetli çatışma alanı ise Kırgızistan ve Tacikistan sınırı oldu. İki taraf arasında su barajı nedeniyle çıkan çatışmalar kKrgızistan 81, Tacikistan ise 59 kayıp verdi.

Çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Rusya devreye girdi Bişkek ve Düşenbe masaya oturdu.

2022 yılında Filistin toprakları bir kez daha saldırıya maruz kaldı. İsrail ordusunun Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da bir yıl boyunca yaptığı saldırılarda resmi rakamlara göre 200’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Yemen, Libya, Suriye’de iç savaş kaldığı yerden devam etti. 10 yılı aşkın süredir devam eden bu iç savaşlarda bu yıl da binlerce kişi hayatını kaybetti.

2022’de siyasi krizler de meydana geldi. 2022 yılının ocak ayında şiddetli protestoların yaşandığı Kazakistan’a Kolektiv güvenlik örgütü müdahalede bulundu. Şiddetli çatışmalara dönüşen gösteriler müdahalenin ardından sona erdi.

Sri Lanka’da yanlış ekonomi programının ardından hükümet resmen istifa ettiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından halk başkanlık sarayını bastı ve devlet başkanı ülkeden kaçtı.

İran’da 22 yaşlı Mahsa Amini isimli bir kızın şüpheli ölümünün ardından sokak gösterileri başladı. Barışçıl sokak gösterileri bir süre sonra kanlı eylemlere dönüştü. İğran Cumhurbaşkanı İbrahim reisi protestoları Amerika ve İsrail’in kışkırttığını söyledi.

2022 yılının en büyük doğa afeti ise Pakistan ve Amerika’da yaşandı. Pakistan’da aşırı muson yağmurlarının neden olduğu selde 1200’e yakın kişi hayatını kaybetti. Amerika’da ise aşırı soğuklar ve kar yağışı nedeniyle en az 50 kişi yaşamını yitirdi.

2022 Türk dış politikasında en çok ‘’Normalleşmeler’’ yılı olarak akıllarda kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 yıl aradan sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşme sinyali.

Moskova’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Rusya’nın arabuluculuğu ile Suriyeli mevkidaşıyla bir araya geldi.

Bir diğer normalleşme sinyali de mısır ilişkileri için geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya futbol kupası için gittiği Katar’da Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi ile bir araya geldi.

Tüm bu normalleşme süreçleri ile beraber İsrail’le de normalleşme yaşandı. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog Türkiye’ye geldi. 4 yıl aradan sonra anakara ve Tel Aviv karşılıklı büyükelçi atadı.

İktidarın Suriye ve mısır adımları kamuoyunda destek görürken İsrail’e normalleşme muhalefet tarafından eleştirildi.