Mor patates ube, purple yam olarak da biliniyor. Bir süredir dünyanın her yerinde süper besin olarak afiyetle tüketiliyor. Peki bu mor patatesin hikmeti ne? Latince ismi ''Dioscorea alata'' olarak bilinen bu sebze, tatlı patatesin küçük kardeşi. Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler.tasarımsuu.JPG (11)-30

Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip. Bu renk ona aynı zamanda faydalarını da getiriyor. Doğal bir rengi olan bu patates çeşidi, yetiştiği topraktan ve içerisindeki pigmentlerden rengini alıyor. Siz onu yapay bir bitki olarak düşünmeyin, gayet doğaldır kendisi. Neredeyse patatesin ve tatlı patatesin girdiği hatta giremediği tüm tariflerde de kullanılıyor. Gelin şimdi faydalarına ve kullanım alanlarına biraz göz atalım.

Mor patatesin faydaları

Mor patates, klasik patatese oranla içerisinde 10 kat daha fazla antioksidan barındırıyor. Bu özelliğiyle cildi güzelleştirmeye destek oluyor. Yaşlanma belirtilerini azaltmaya da önemli bir yardımcı.

Bu güzel sebzenin içerisinde antosiyanin kimyasallar bulunuyor. Bu antosiyanlar sayesinde hücrelerin korunması sağlanıyor, kan dolaşımına destek oluyor ve kanserli hücrelerin oluşumunun da önüne geçilmesine destek oluyor.

Kan dolaşımına yaptığı etki sayesinde tansiyon düşürücü özelliğe de sahip kendisi.

İçerisinde yüksek miktarda B ve C vitamini, fosfor ve demir bulunduruyor. Bu özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirici bir yönü de bulunuyor.tasarımsuu.JPG (12)-31

Lif oranı yüksek ve nişasta oranı da düşük. Bu bakımdan bakıldığında sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı. İçerisindeki yüksek lif sayesinde sindirim sistemini de destekliyor ve daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Burun tıkanıklığı, akciğer hastalıkları tedavisinde etkin rol oynuyor.

Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıkları şikayetlerinin azalmasına da yardımcı oluyor.

Mor patatesin kullanım alanları neler? Mor patates nerede bulunur?

Başlıyoruz anlatmaya. Mor patates aklınıza gelebilecek birçok şeyin içerisinde hem renk hem de tat verici olarak kullanılabiliyor. Örneğin; bal, fındık, fıstık, mor patates gibi malzemeler ezilerek sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülüp yenebilecek kremalar elde edilebiliyor. Mor bir ekmek mi yapmak istiyorsunuz? Çözümü yine onda. Patateslerinizi fırın ya da haşlama yöntemiyle pişirerek rengiyle iç açan nefis mi nefis ekmekler yapmanız mümkün.

Yine birbirinden renkli, görüntüsüyle çok mutlu eden çörekler yapmak istiyorsunuz diyelim. Hamurunuzun bir kısmına ube (mor patates) koyarak rengi asla solmayan güzellikte çörekler yapmanız mümkün. Patates makarnası olarak adlandırılan gnocchi'ler dahi mor patatesle yapılabiliyor örneğin. Daha ne yapılsın dediğinizi duyar gibiyiz. Sıkı durun! Birbirinden renkli donut'lar, dondurmalar, muffinler ve daha neler neler... Aklınıza gelebilecek birçok tarifin içerisine girip onu güzelleştirme ve tadını bambaşka bir seviyeye çıkarma gücüne sahip kendisi.